Kollegani kertoi minulle isästään, joka oli tarkka ja melko säästäväinen mies. Ollessaan pieni hänen isällään oli lempilausahduksena ”mikään ei ole ilmaista”. Jossakin kohdin lapsuuttaan hän oli ottanut tehtäväkseen löytää jotakin mikä on ilmaista:
– Kouluruoka on ilmaista!
– Ei ole, kouluruoka maksetaan veroista.
– Vesi on ilmaista.
– Ei ole, niin maksetaan siitä perheenä 80 € kuukaudessa.
– No ilma ainakin on ilmaista.
– Niin, sekin maksaa… Ilmanlaadusta pitää joskus huolehtia rahalla, esimerkiksi katalysaattoreiden tai vaikkapa päästöoikeuksien avulla.
Yrityksessä ajatellaan usein, että sisäisesti käytetty aika ei maksa mitään, kun konsultin käyttämä aika taas maksaa mammonaa. Kiireinen ja kuormittunut esihenkilö tekee oman työnsä ohella rekrytointeja ja käyttää niihin parhaillaan useamman viikon työn vuoden aikana. Perustehtävä saattaa kärsiä, eikä rekrytointiponnistelujen laatu välttämättä pysy hyvänä – kiireestä tai kiinnostuksen puutteesta johtuen. Tällaisessa tilanteessa vaihtoehtoiskustannus nousee jo varsin suureksi!
Hyvin hoidettu rekrytointi parantaa työnantajamielikuva ja helpottaa rekrytointia tulevaisuudessa, huonosti hoidettu toimii tietenkin päinvastoin. Esihenkilö saattaa tunnistaa parhaiten sen, mitä rekrytoitavalta henkilöltä odotetaan ja mihin hänen pitäisi toiminnassaan päästä ja siksi ulkoista rekrytointikonsulttia käytettäessä on niin tärkeä pohtia, mitä tehtävää valittavalta todellisuudessa odotetaan.
Rekrytointikonsultti pyrkii tasapainottamaan rekrytoivan yrityksen tarpeet ja kandidaatin toiveet siten, että tehtävä on houkutteleva ja valittu henkilö vastaa toivottua. Sisäisesti toteutettu rekrytointi on edullinen silloin, kun asiat päätyvät hyvään lopputulokseen ja erittäin kallis silloin, kun rekrytointiin nipistetään paljon aikaa perustehtävästä tai kun rekrytointi jostain syystä epäonnistuu. Mikään ei ole ilmaista.