Meyer Turku

Valmennamme pitkän linjan konkarit ja nuoret osaajat muutoksen läpi – ja työ jatkuu.

Tilannetaju ja ratkaisukeskeisyys valtteina

Meyer Turku uudistuu, väki lisääntyy ja tilauskanta kasvaa. Johanna valmensi pitkän linjan konkarit ja nuoret osaajat muutoksen läpi – ja työ jatkuu.

Vuonna 2014 Turun telakka heräsi uuteen nousuun. Vuosisatojen perinne jatkuisi, ja kaupungissa rakennettaisiin taas suuria laivoja. Nyt saksalaisen perheyhtiö Meyer Werftin suojissa.

”Investoimme voimakkaasti, ja työtä on pitkäksi aikaa”, Meyer Turun henkilöstö- ja hallintojohtaja Tapani Lankinen iloitsee neljä vuotta myöhemmin.

Inhimillinen näkökulma vaati aluksi työstämistä.

”Kun yhtiö ja sen tilauskanta kasvoivat, meillä oli pian esimiehiä, jotka eivät olleet saaneet tehtäväänsä valmennusta”, Lankinen taustoittaa.

Ihmiset mukaan muutokseen

Henkilöstötutkimus osoitti, että päivittäisjohtamisessa oli parantamisen varaa. Telakan ikärakenne oli myös poikkeuksellinen. Oli paljon pitkään talossa olleita ja paljon nuoria osaajia – ja kaikki näkökulmat oli otettava huomioon.

”Päätimme lähteä kehittämään keskijohtoamme. Halusimme päivittää heidän osaamistaan niin, että johtaminen olisi laadukkaampaa.”

Voimakkaasti kehittyvä liiketoiminta on koko henkilöstölle suuri ponnistus.

”Yksi muutos liittyy teknologiaan, tekniseen muuttamiseen ja uuden telakan rakentamiseen. Toisessa muutoksessa on kyse siitä, että saamme ihmiset siihen mukaan ja ymmärtämään muutoksen tarpeen. Jotta voimme kasvaa ja uudistua, meidän pitää pystyä toimimaan tehokkaammin ja fiksummin.”

Keskustelevampaa kulttuuria

Tarvittaisiin toimija, joka pystyisi tarjoamaan räätälöidyn kokonaisuuden telakan lähtökohdista.

”Johanna teki vaikutuksen sillä, miten hyvin hän ymmärsi tilanteemme ja näki siihen ratkaisun”, Lankinen kertoo yhteistyön alkuvaiheista.

Telakkaa on vuosisatoja johdettu ylhäältä. Valmennuksilla haluttiin luoda keskustelevampaa kulttuuria ja saada ihmisiä ajattelemaan laajemmin. Kääntyisikö suuri laiva hitaasti?

”Telakalla on perinteisesti ajateltu siiloissa. Jokainen on osannut hyvin oman osuutensa, mutta ei ole nähnyt naapuriosastoa. Tämän piti muuttua, koska olemme kirjaimellisesti yhdessä veneessä.”

Ylin johto haluttiin myös tuoda lähemmäs tekijöitä.

”Nykyään ei enää käy, että johtoryhmä on etäällä arkipäivän tekemisestä.”

Helpompi ymmärtää toisen kanta

Valmennusryhmät koottiin eri osastoilta.

”Osastojen välinen yhteistyö parani. Nyt ihmisten on helpompi nähdä naapurin osastopäällikön kanta. Halusimme myös, että kaikki osallistuvat keskusteluun.”

Vuoropuhelu vilkastui – myös valmennettavien ja heidän esihenkilöidensä välillä.

”Valmennettavat oivalsivat, että ei ole tyhmiä kysymyksiä. Jos esihenkilö sanoo, että näin laivoja on ennenkin tehty, siihen rohkaistiin tinkimään lisää vastauksia. Toisaalta esimiehet saivat myös rohkeutta sanoa, että en tiedä, mutta otan selvää.”

Valmennusten suurimmaksi hyödyksi Lankinen mainitsee käytännönläheisyyden.

”Ihmiset ovat tyytyväisempiä esihenkilöiden läsnäoloon, heidän tapaansa motivoida ihmisiä, kykyyn käsitellä ongelmia ja perustella asioita. Se on rohkaissut esimiehiä ja auttanut heitäkin ymmärtämään, mihin olemme menossa.”

Jos tekisittekin näin?

Lankisen puheissa toistuvat sanat avoin, aito ja rehellinen.

”Johanna ymmärsi kulttuurimme ja liiketoimintamme tulevaisuuden, ja osasi sovittaa siihen ratkaisun. Hän myös uskalsi antaa ja ottaa vastaan palautetta.”

Esimiehet saivat työkaluja erilaisten tilanteiden ratkaisemiseksi.

”Johanna ei tullut viisastelemaan, vaan valmennus oli aidosti keskustelevaa. Hän haastoi positiivisella tavalla ajatusmallimme ja avasi uusia näkökulmia. Asiat voi tehdä myös toisella tavalla.”

Lankinen suosittelee Johannan palveluja yritykselle, joka on valmis kyseenalaistamaan omat toimintatapansa.

”Muutokseen tulee olla valmis panostamaan myös itse. Ei saa pelätä katsoa peiliin, missä on onnistuttu ja mitä voisi kehittää.”

Voi ja pitää puhua

Miltä telakan tulevaisuus näyttää? Uudistuksia, investointeja ja satojen ihmisten rekrytointeja.

”Ihmisten valmentamista riittää myös tulevaisuudessa. Haluamme kehittää ennen kaikkea päivittäisjohtamista ja tehdä telakasta entistä paremman työpaikan.”

Avoin keskustelu on perinteisesti ollut Meyer Turun vahvuus. Telakkahuumorin ryydittämä palaute voi olla suorasukaista.

”On hyvä asia, että ihmiset uskaltavat sanoa. Olemme selvästi onnistuneet tehtävässämme. Ihmiset ymmärtävät, että asioista voi ja pitää puhua.”

Haluatko kuulla lisää? Ota meihin yhteyttä

Laita meille viestiä alla olevalla lomakkeella. Viestisi menee Johanna Eskolalle ja Jouni Saariselle. Heistä nopeampi on sinuun yhteydessä tänään tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

    Yhteydenotto

    Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

    Katso kaikki yhteystietomme