Muutosturva

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Muutosneuvotteluissa esitetty henkilöstön vähennystarve aktivoi irtisanottujen muutosturvan. Muutosturva on tarkoitettu tukemaan työntekijän uudelleentyöllistymistä tilanteessa, jossa irtisanomisen syy ovat tuotannollis-taloudelliset.

Alla olevasta kuvasta näet muutosneuvottelujen kokonaisuuden, eri roolit ja vastuut sekä osallistumisen eri vaiheisiin. Muutosneuvotteluita käsittelevän artikkelijsarjan ensimmäisen osan lyödät täältä.

 

Muutosneuvottelu ja muutosturva - eteneminen Tuocon Oy

Muutosturvan osapuolet 

Osa muutosturvasta on TE-toimistojen ja Kelan sekä työttömyyskassan vastuulla ja osasta vastaa irtisanova työnantaja. Se pitää sisällään palkallisen vapaan uuden työn etsimistä varten, työnantajan järjestämän työllistymistä edistävän valmennuksen tai koulutuksen ja oikeuden työterveyspalveluihin. Työnantajan tehostunut tiedottaminen, henkilöstön kanssa tehtävä toimintasuunnitelma ja työvoimatoimistojen kanssa laadittavat työllistymisohjelmat tukevat osaltaan irtisanotun siirtymää seuraavaan tehtävään. Kun irtisanottu osallistuu työllistymisohjelmassa sovittuihin toimiin, hänellä on myös oikeus korotettuun työttömyysturvaan. Työntekijä on oikeutettu muutosturvaan irtisanomistilanteessa, kun: 

 • hän on työskennellyt samalla työnantajalla yli 5vuotta 
 • kun irtisanomisen peruste on tuotannollis-taloudellinen 
 • kun työnantajan palveluksessa työskentelee vähintään 30 ihmistä. 

Muutosturvakoulutus ja -valmennus 

Irtisanova organisaatio on velvollinen tiedottamaan niitä henkilöitä, joita muutosturva koskee. Työnantaja on velvollinen hankkimaan irtisanotulle työllistymistä tukevaa koulutusta tai valmennusta yhden kuukauden palkkaa vastaavan summan arvosta. Summa määräytyy sen mukaan, kumpi seuraavista on korkeampi: 

 • irtisanottujen keskiansio 
 • työntekijän keskimääräinen kuukausipalkka  

Työnantajan tulisi tyypillisesti ilmoittaa jo muutosneuvotteluiden aikana koulutussuunnitelmaan liittyen se, millaista koulutusta/valmennusta ja miltä palveluntarjoajalta aiotaan hankkia. Irtisanottu voi vaihtoehtoisesti valita kuukauden palkkaa vastaavan summan myös rahana maksettavaksi, mutta tuolloin hän ei ole sen kuukauden osalta oikeutettu työttömyystukeen, eli raha katsotaan tuloksi ja tulisi käyttää ”elämiseen”. Samoin, mikäli irtisanottu hankkii itse tällä summalla koulutusta, voidaan katsoa hänen olevan opiskelijastatuksen omaava, eikä hän siten ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan. Turvallisinta on siten käyttää raha koulutukseen tai valmennukseen työnantajan hankkimana ja maksamana, jolloin työantaja nauttii myös verohyötyä ostetusta palvelusta. Tällöin työntekijä ei myöskään menetä työttömyyspäivärahaa yhdeltä kuukaudelta.  

Tuocon Oy lyhyesti

Tuocon on 2010 perustettu suorahaku- (headhunting), ulkoistus- (interim) ja outplacement-palveluita sekä johtamisen valmennuksia tarjoava henkilöstöpalvelualan yritys. Liikevaihtomme oli 2022 1,7 miljoonaa euroa ja toimimme valtakunnallisesti seitsemällä paikkakunnalla. Meillä on toimipisteet Vantaalta Rovaniemelle, ja Turusta Imatralle. Tunnetuin palvelumme on laatutakuulla varustettu suorahaku, joita teemme vuosittain reilusti toistasataa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Johanna Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Haluatko lisätietoa miten voimme auttaa muutosturvasta?

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja Ronja on sinuun pikimmiten yhteydessä.

Ronja Rosman

Konsultti, Business Coach

+358 40 590 4600

  Yhteydenotto

  Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

  Katso kaikki yhteystietomme