Swissport löysi talousjohtajan interim-vuokrajohtajapalvelun kautta

Kokenut talousjohtaja Petri Kansi löysi interim-vuokrajohtajuudesta täydellisesti sopivan ratkaisun sen hetkiseen uratilanteeseensa.

Petri Kansi

Petri Kansi on työskennellyt yritysten talousjohdossa useilla toimialoilla. Taustalla on rakennusteollisuuden, lääketeollisuuden, paperiteollisuuden ja kaupan toimialan osaamista. Covid-epidemia muutti hänen aiemmin tekemiään valmiita suunnitelmia siirtyä jälleen ulkomaille uusiin tehtäviin.

 • ”Siitä syystä olin itse yhteydessä interim-toimeksiannoista, ja kerroin Tuoconille tilanteeni ja kiinnostukseni tehtäviin. Kun sitten Tuoconin kautta kuulin kiinnostavasta paikasta maahuolintayhtiö Swissport Finland Oy:n talousjohtajana, näin tehtävässä mielenkiintoisia mahdollisuuksia.”

Interim-vuokrajohtajuus on joustava vaihtoehto

Petri Kansi on aiemmin myös itse vuokrannut johtajia tai asiantuntijoita toimimaan ennalta määrätyn ajan tietyssä projektissa tai hallitsemassa muutosta, integraatiota tai jotain muuta liike-elämän erityistilannetta.  Näihin tarkoituksiin interim-vuokrajohtajuus soveltuu erinomaisesti.

 • ”Kerroin Tuoconille etsiväni haasteita, eli töitä, jossa kohtaan uusia tilanteita. Swissport Finlandin interim-talousjohtajan tehtävä sisälsi lukuisia elementtejä, joista kiinnostuin. Kyseessä oli minulle täysin uusi toimiala, josta minulla ei ollut aiempaa kokemusta.”

Interim-vuokrajohtajana toimiminen sopi Petri Kannen tilanteeseen loistavasti ja tarjosi mahdollisuuden kokeneelle talousjohtajalle päästä näkemään uutta ja tuomaan laajaa osaamistaan yritykseen.

 • ”Interim on ennen kaikkea todella joustava tapa sekä työntekijän että työnantajan puolelta päästä kiinni sellaiseen työtilanteeseen, jossa nähdään toimiko yhtälö vai ei. Se on selkeä peli alusta lähtien, koska työsuhteen pituus on ennalta sovittu.  Yritys, eli toimeksiantaja saa juuri sitä, mitä etsii. Se saa omaan tarpeeseensa apua ja interim-vuokrajohtaja pääsee yritykseen tekemään osaamistaan vastaavia, mielenkiintoisia tehtäviä.”

Interim-tehtävää varten selvät tavoitteet

Petri Kansi kertoo, että hänelle kirkastui Tuoconin ja Swissportin kanssa käydyissä keskusteluissa erittäin hyvin se, mistä tehtävässä on kysymys ja mitä häneltä odotetaan.

 • ”Keskustelin tehtävästä paikallisen toimitusjohtajan ja hr-johtajan sekä konsernin Euroopan alueen talousjohtajan kanssa. Sain paikallisjohdolta erinomaisen operatiivisen kuvauksen yrityksen tilanteesta ja tavoitteista sekä konsernin puolelta arvokkaan kuvauksen siitä, miten pääkonttorissa nähdään Suomen liiketoiminnan tilanne. Minulle selvisivät näkemykset eri skenaarioista ja mitkä ovat niiden edellytykset.”

Briiffi toimi harvinaisen hyvin, toteaa Kansi.

 • ”Sain hyvän käsityksen siitä mistä on kyse ja mitä pitää saada aikaan, jotta voi tehdä päätöksiä. Sain erittäin tarkan kokonaiskuvan. Ja minulle selvisi myös, mitä hyötyä he kokevat saavansa minusta.”

Vuokrajohtaja saa toiminnan välittömästi käyntiin

Swissportilla oli Covid-epidemian aiheuttama valtava muutostilanne. Tähän haastavaan mutta erittäin mielenkiintoiseen tilanteeseen Petri Kansi tuli yritykseen interim-vuokrajohtajaksi aiemman talousjohtajan tilalle.

 • ”Yritys oli täydellisen uudelleenorganisoinnin tilassa. Lentoliikenne oli pysähtynyt. Suuria lomautuksia piti tehdä. Kun suurin osa bisneksestä menee alta, ei sitä voi normaalilla toiminnalla enää jatkaa. Asiakkaiden, eli lentoyhtiöiden suuntaan oli palvelusopimuksia, jotka olivat enemmän tai vähemmän velvoittavia.”

Yrityksen tilanne ei ollut helppo. Oli pohdittava juridisia ja taloudellisia edellytyksiä eri toimintojen jatkumiselle ja mitä pitää tehdä omaisuudelle, rahoitussopimuksille sekä mikä on henkilöstön tilanne. Muu johto ja toimitusjohtajakin vaihtui sen jälkeen, kun Petri Kansi oli aloittanut työnsä.

 • ”Yritys piti käytännössä arvioida uudelleen. Swissport tarvitsi pikaisesti talousjohtajan. Minä tulin tarpeeseen nopeasti, vain parin viikon varoitusajalla. Interim sopii parhaimmillaan juuri tuollaiseen tarpeeseen. Jos yritys olisi lähtenyt etsimään uutta talousjohtajaa muulla tavalla, siinä olisi voinut mennä kuukausia. Aikatekijä oli merkittävä.”

Interim-vuokrajohtaja on osa henkilökuntaa

Interim-palvelun kautta töihin tullut talousjohtaja Kansi tarttui Swissportilla välittömästi haasteisiin ja aloitti uuden toimialan vauhdikkaan oppimisen.

 • ”Työyhteisössä interim-vuokrajohtajan roolini ei korostunut millään tavalla. Kollegoille ei mitenkään merkinnyt tai näkynyt, etten ollut samoilla palkkalistoilla heidän kanssaan. Päivittäisessä kanssakäymisessä sain talousjohtajana tarvitsemani tiedot avoimesti, eli kukaan ei pantannut tietoa ja olin aivan tasa-arvoinen yrityksen työntekijä.”

Petri Kansi vertaa, että ulkopuolinen konsultti tulee eri tilanteeseen kuin hän interim-vuokrajohtajana.

 • ”Kyse oli siitä, että otan talous- ja rahoitusasiat hoitaakseni. Olin ensimmäisestä päivästä alkaen henkilöstön jäsen. Minä tulin tekemään muutosta yritykselle.”

Jokainen toimiala on omanlaisena, joten kokeneellakin johtajalla tai asiantuntijalla menee hetki ennen kuin pääsee syvemmälle sisään.

 • ”Swissport ei edusta yksinkertaista toimialaa. On paljon teknisiä asioita yhdistettynä lentoliikenteen dynamiikkoihin ja lentoyhtiöiden toimintaan sekä siihen, kuinka lentoyhtiöt myyvät rahtia ja mitkä ovat kilpailutekijät.”

Toimialan erikoisuuksien ja terminologian ymmärtäminen lukuisine lyhenteineen vaatii aikansa.

 • ”Kun kyseessä on globaali bisnes, käytännöt ja termit tulevat eri puolilta maailmaa. Haasteet ovat joka yrityksessä erilaisia. Päivittäin olen oppinut lisää toimialasta.”

Interim-ammattilainen voi työllistyä suoraan yritykseen                                                                               

Interim-palvelun kautta Petri Kannen tehtävä Swissportilla oli sovittu päättyväksi määräajan jälkeen. Mutta koska sekä hänellä että yrityksellä oli yhdenmukaiset toiveet jatkosta, on Kansi nyt suoraan Swissportin palveluksessa.

Tämä ei ole poikkeuksellista, vaan interim voi olla vaihtoehto tutustua yritykseen tehtävän kautta ja varmistua kiinnostuksesta siirtyä tämän palvelukseen. Tai toisinpäin, interim-vuokrajohtajuus voi tarjota yritykselle mahdollisuuden löytää sopiva työntekijä pidemmäksikin aikaa.

 • ”Tekeminen jatkuu tiiviinä Swissportilla. Uudelleenjärjestelyvaiheesta siirrymme yrityksen toiminnan tehostamiseen. Halusin haastavan muutosprojektin, joka vaatii laaja-alaista osaamista ja koordinointia. Jos tämä olisi tullut toisella tavalla talousjohtajan pestinä, niin en olisi lähtenyt, ellei yritys olisi sattunut olemaan suuressa muutostilanteessa”, toteaa Kansi.

Lisätietoa Interim-palveluista? Ota yhteyttä

Olemme sinuun pian yhteydessä. Yhteydenottoon vastaa Päivi Murtopuro.

Huom. Interim-ammattilainen! Ethän lähetä CV:tä tai muita henkilötietoja sähköpostitse, vaan GDPR-asetuksen mukaisesti tämän sivun kautta.

  Yhteydenotto

  Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

  Katso kaikki yhteystietomme