Johdatko sinä omaa aikaasi?

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Vanha sanonta sanoo: ”Sen saat aikaiseksi minkä laitat kalenteriin.” Itse ainakin käytän hyväkseni kalenteria ja to do -listaa. Jos joku kysyy, onko minulla kiirettä niin vastaus on hyvin selkeä ja suoraviivainen. Ei, minulla ei ole kiire. On vain paljon asioita jotka pitää saada tehdyksi. Ne on sulassa sovussa listattuna ja priorisoin niitä tarpeen vaatiessa.

Oletko kuullut hallinnan ympyrästä? Siitä ympyrästä, jossa asiat ovat jaettuna kolmeen kategoriaan:

– uloimpana ne joihin en voi vaikuttaa tai mistä en voi päättää

– keskimmäisellä kehällä ne, joihin voin vaikuttaa, mutta en päättää

– ja sisimmäisellä kehälle ne joihin voin vaikuttaa ja josta voin päättää

Itselläni ja veikkaan, että myös sinulla on joskus taipumus ajautua ulkokehälle, vaikkei se johda mihinkään tuottavaan. Sieltä pitää ponnistella takaisin lähemmäs keskiötä.

Oman ajan johtamisessa olennaisinta on, että käytät oman ajan asioihin joihin voit vaikuttaa ja joista voit päättää. Näin saavutat asetetut tavoitteet parhaiten.

Kuulostaa helpolta, mutta tiedät varmaan, ettei se aina näin mene. Kaikenlaiset ärsykkeet vetävät meitä ulommille kehille, joka taas ei ole ajankäytöllisesti tehokasta. Esimerkiksi EM jalkapallon tulosten pohtiminen. Omat vaikutus- ja päättämismahdollisuudet eivät ulotu kentälle tai pelin kulkuun. On siis ajanhukkaa pohtia pelin lopputulosta. No okei, ehkä kahvipöydässä!

Pienet apuvälineet kuten kalenteri, to do -lista, priorisointi ja oma asenne tuovat paljon tehokkuutta päivittäiseen tekemiseen. Välillä oman ajan johtaminen vaikuttaa kaaokselta, kannattaa pyytää jeesiä asioiden jäsentelyyn. Se kannattaa!

Jussi Huhtanen

Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme