Johtamisen vuosi 2022

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Tämän vuoden ensimmäisessä blogissani haastan itseni lisäksi myös Sinut ja kaikki esihenkilöt mukaan – tehdään vuodesta 2022 kaikkien aikojen paras johtamisen vuosi!

Innoittajana tälle ajatukselle toimii yöpöydälläni oleva kirja: Sun Zi’s ”Art of War”, sodankäynnin strateginen opas. Kirjan kirjoittaja oli kenraali, strategi ja filosofi muinaisessa Kiinassa. Kirjaa on hyödynnetty laajasti ympäri maailmaa: noin 2500 vuotisen historiansa aikana, se on tullut tunnetuksi liike-elämässä ja jopa urheilumaailmassa. Kirjaa arvostetaan ja luetaan edelleen, sitä pidetään johtamis- ja strategityön klassikkona.

Johtamislupaukset

Viime vuoteen mahtuu monenlaista, kuten navigointia rajoitusten keskellä, henkilöstön jaksamisesta huolehtimista, etätyöohjeistusten laatimista. Etätyö viime vuoden mittakaavassa toi johtamiseen uusia ulottuvuuksia, on laadittu pelisääntöjä etätyöhön sekä ohjeistettu työntekijöitä tulemaan turvallisesti takaisin toimistoille. Johtajilta ja koko organisaatiolta on vaadittu paljon, ennen kaikkea ymmärrystä ja joustamista. Fyysinen kanssakäyminen on ollut vähäistä ja virtuaalinen vuoropuhelu ajoittain haastavaa.

Minkälaista johtamisosaamista tähän maailman hetkeen tarvitsemme?

Tarkastellessani Sun Zi:n kirjaa, nostan esille kohdan, joka kiteyttää mielestäni tärkeän asian: ”If you know the enemy and know yourself, you need not fear the result of a hundred battles. If you know yourself but not the enemy, for every victory gained you will also suffer a defeat. If you know neither the enemy nor yourself, you will succumb in every battle.”

Jotta oppisimme tuntemaan itsemme riittävän hyvin, tarvitsemme vuoropuhelua ja yhteistyötä. Vuoropuhelulle on luotava tilaa ja on oltava itse aktiivinen. Vuoropuhelua tarvitsemme myös toimintaympäristömme kanssa. Innovaatiot, oppiminen ja kehittyminen on mahdollista yhteisössä, jossa aito vuoropuhelu toimii. Dialogin taidot ovat tässä ytimessä.

Näihin taitoihin ja oppeihin pohjaan omat johtamislupaukseni tälle vuodelle.

Lupaan

  • edistää aktiivista vuorovaikutusta työyhteisön sisällä. Lupaan luoda tilaa dialogille.
  • varmistaa tasapuolisen kohtelun resurssien ja tuen tarjoamisesta. Lupaan tukea ja puskea omaa tiimiäni saavuttamaan täyden potentiaalinsa.
  • olla utelias siitä mitä en tiedä. Lupaan olla aktiivisesti kiinnostunut.
  • olla aito ja luottamuksen arvoinen. Lupaan arvostaa ympärilläni olevia ja kiittää hyvin tehdystä työstä.

Nyt olemme starttaamassa uutta vuotta – muistammehan – tämä uusi vuosi tulee näyttämään todennäköisesti aivan samalta kuin viime vuosikin, jos emme uskalla haastaa itseämme, kokeilla asioita ja astua pois mukavuusalueeltamme. Haastetaan siis itsemme rohkeasti hyvään johtamiseen!

Kerro, mitä Sinä lupaat tälle vuodelle?

Kati Tanninen, D.Sc. (Econ)

Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme