Muutosturvakoulutus

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Tämä kirjoitus on osa viisiosaista muutosturvakoulutusta käsittelevää kokonaisuutta. Pääset tästä muutosneuvotteluita käsittelevälle sivulle.

Alla kuva muutosneuvotteluprosessin kokonaisuudesta, vaiheista ja eri rooleista. Muutosturvakoulutus on tämän kokonaisuuden viimeinen vaihe.

Muutosneuvottelu ja muutosturva - eteneminen Tuocon Oy

Muutosturvakoulutus

Muutosturvakoulutus voi viitata tuotannollis-taloudellisista syistä irtisanotun henkilön oikeuteen saada koulutusta ja valmennusta, joka tukee uudelleentyöllistymistä. Jokaisella yli 30 hengen organisaatiossa ja vähintään viisi vuotta samassa organisaatiossa työskennelleellä on oikeus saada arvoltaan kuukauden palkkaa vastaava koulutus tai valmennus, jossa tavoitteena on tukea pääsyä uuteen työhön. Valmennus voi siten tukea ammatillista identiteettiä, työnhaun valmiuksia, kasvattaa omaa uskoa tulevaan ja ylläpitää toimintakykyä. Muutosturvaan liittyvä valmennus tai koulutus kuuluu kaikille irtisanotuille kun:

 • irtisanominen johtuu tuotannollis-taloudellisista syistä
 • työnantajan palveluksessa on ollut vähintään 30 henkeä
 • irtisanottu on työskennellyt saman työnantajan palveluksessa +5 vuotta.

Muutosturvakoulutus yli 55-vuotiaille

Vuoden 2023 alusta voimaantullut laki antaa yli 55-vuotiaille lisäturvaa irtisanomistilanteessa. Edellä kuvatun muutosturvakoulutuksen/-valmennuksen lisäksi he ovat oikeutettuja muutosturvakoulutukseen, joka järjestetään TE-toimiston kautta ja jonka tavoitteena on lisätä ns. yleistä muutosturvaa tarkemmalla tasolla nimenomaan ammatillisia valmiuksia tai yritystoimintaan liittyvää osaamista. Yli 55-vuotias irtisanottu voi siis saada kahta erilaista koulutusta:

 1. Työnantajan hankkimaa, laskennallista yhden kuukauden palkkaa vastaavan arvoista koulutusta tai valmennusta. Aiheena voi olla vaikkapa uramuotoilu, irtisanomiseen liittyvien tunteiden käsittely, ammatillisen identiteetin vahvistaminen ym.
 2. TE-toimiston hankkimaa muutosturvakoulutusta, joka tukee ammatillista kehittymistä tai yrittäjävalmiuksia. Sisältö voi siten olla vaikkapa alalla yleisesti käytössä olevaan työvälineeseen tai ohjelmistoon opastava kurssi. Tämän koulutuksen arvo vastaa 2 kuukauden palkkaa ja sen laskemiseen käytetään tulorekisterin tietoja viimeisen 12 kk palkasta.

Tuocon Oy lyhyesti

Tuocon on 2010 perustettu suorahaku- (headhunting), ulkoistus- (interim) ja muutosturva-palveluita sekä johtamisen valmennuksia tarjoava henkilöstöpalvelualan yritys. Liikevaihtomme oli 2022 1,7 miljoonaa euroa ja toimimme valtakunnallisesti seitsemällä paikkakunnalla. Meillä on toimipisteet Vantaalta Rovaniemelle, ja Turusta Imatralle. Tunnetuin palvelumme on laatutakuulla varustettu suorahaku, joita teemme vuosittain reilusti toistasataa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Johanna Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Haluatko lisätietoa miten voimme auttaa muutosturvakoulutuksista?

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja Ronja on sinuun pikimmiten yhteydessä.

Ronja Rosman

Konsultti, Business Coach

+358 40 590 4600

  Yhteydenotto

  Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

  Katso kaikki yhteystietomme