Esihenkilövalmennuksen merkitys

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.
Esihenkilövalmennus Tuocon blogi banneri

Oletteko miettineet voiko ihminen saada koskaan liikaa uusia ideoita? Voisiko vanhoja tuttuja asioita säännöllisellä sparraamisella saattaa toisinaan täysin uuteen valoon? Miten omaa motivaatiota voidaan nostaa? Mitkä ovat ne työkalut, joita haluan ja uskallan kaivaa pakista päivästä toiseen?

Esihenkilönä toimimisen ydinasia

Erityisesti esihenkilönä toimimisen ydinasia on oman tiimin tunteminen ja työympäristön ja riskien tunnistaminen. Esihenkilötyö on suurimmalta osalta ongelmien ratkaisua. Jotta ratkaisuun päästään on oltava valmiit sapluunat monenlaisiin tilanteisiin. Pelisäännöistä huolehtiminen ja niiden noudattaminen käytännön työssä ovat esihenkilön päivittäistä duunia. Yksitoikkoisista rutiineista saattaa muodostua liian iso kompastuskivi kehitykselle, jos näistä ei päästä yli tai ei ole valmiutta ja keinoja hoitaa tiimiä eteenpäin kohti tavoitteita.

Ongelmien ratkaisu vaatii päätöksentekokykyä. Se ei kuitenkaan yksin riitä, koska motivaatiotekijä tulee tässäkin esiin; nimittäin henkilöstön motivaatio. Mikään ei ole parempaa kuin saada henkilöstö itse keksimään ratkaisut oikeanlaisella ohjauksella. Prosessi pitää olla tässäkin hyvin selkeä, koska hyvä päätös ja mitä tarkempi sen parempi, on lopputulema, johon pitää pyrkiä. Esihenkilön taidot nousevat tässä kohtaa arvoon arvaamattomaan. Hänen pitää osata seisoa joukkojen rinnalla sparraten ja valmentaen.

Opastin yhdessä valmennuksessa ongelmanratkaisumallia tunnetun kaavan mukaisesti ja jo kokeneempi osastonjohtaja kysyi miksei hänelle ole tällaista käytännön mallia koskaan kerrottu. Siinä sitten mietimme yhdessä hänen päivittäisiä haasteitaan ja miten hän tulisi jatkossa niitä taklaamaan. Totesimme yhteen ääneen, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.  

Urheiluvalmentamisessa on täsmälleen samat lainalaisuudet, kuin organisaatioiden esihenkilötyössä. Yksinkertaisimmillaan valmentaja tuntee urheilijat läpikotaisin. Jos urheilija tekee päivästä toiseen oman kaavan mukaisesti omia treenejään niin väitän, että ilman oikeanlaista koutsaamista ja sparraamista tulokset jäävät ns. junnaamaan paikalleen. Ajattelepa vaikkapa joukkuetta, jossa roolit eivät ole selkeät kaikille eikä jokainen tiedä tarkalleen mikä on tavoite ja mitä häneltä odotetaan? Ilman asiantuntevaa ja sparraavaa valmentamista hommasta ei tule yhtään mitään muuta kuin kaaos. Pitää osata valmentaa, johtaa ja uudistaa toimintatapoja ja tarvittaessa joukkuetta.

Mikä yhdistää kaikkia työyhteisöjä ja urheilujoukkueita?

Valmennuskokemus on ollut monessa työympäristössäni valtava voimavara. Olen saanut valmentaa erilaisia joukkueita pikkulapsesta aikuisiin. Kaikissa näissä on vähintäänkin yksi ja sama lainalaisuus, joka pätee myös työyhteisöihin; roolitus. Jos pelaaja tai työntekijä ei tiedä tarkalleen mitä häneltä odotetaan, on häneltä myös mahdotonta vaatia hyviä tuloksia. Kenen tästä on vastuu? Tietenkin esihenkilön. Kävimme läpi eräässä organisaatiossa henkilöstön työn punaisen langan etsimistä ja jokaisen roolin selkeyttä. Lopputulemana sain palautetta, jossa eräskin esihenkilö kertoi johtaneensa olettamuksen voimalla jo aivan liian pitkään. Nyt tuli muutos tilanteeseen ja ydintehtävät varsinkin muutoksen keskellä päivitetään järjestelmällisesti.

Esihenkilön on osattava ja uskallettava tehdä ammattimaista seurantaa, joka sisältää avointa keskustelua ja konkreettisia asioita tiimin työstä. Paras tapa on yleisesti ottaen avoin keskustelu ja konkreettisten asioiden ja tekemisten seuranta. Kun tätä muistaa tehdä oikeanlaisen dialogin kautta syntyy hieno luottamus molempiin suuntiin. Pitää muistaa, että ilman avoimuutta ei ole myöskään luottamusta. Muistetaan se, että olettamus on kaikkien ongelmien äiti. Esihenkilöllä on oltava pakissaan juuri oikeanlaiset työkalut avoimiin dialogeihin, jolloin ei anneta olettamuksille minkäänlaista sijaa. Eräällä asiakkaallani oli erittäin suuret muutosvaiheet käynnissä ja olin sparraamassa muutosjohtamista esihenkilöille. Kävimme organisaation muutoskäyrää läpi kolmannessa yhteisessä tapaamisessamme. Siinä yksi henkilö totesi, että nyt hän ymmärtää vihdoin yhden asian; hän on itse ollut se suurin tulppa, este ja uhka uusien toimintatapojen viemisessä omalle tiimilleen. Hän on halunnut suojella itseään ja tiimiläisiään uusilta hankaliltakin tuntuvilta asioilta viimeiseen asti, mutta nyt ymmärtää näiden muutosten olevan välttämättömiä ja hyviä ja vievänsä ne eteenpäin välittömästi.

Valmennus = investointi?

Esihenkilövalmennus on investointi, joka maksaa nopealla aikataululla itsensä takaisin. Sen merkitys yritykselle on moniulotteinen. Koulutettu esihenkilö pystyy ohjaamaan tiimin oikeaan suuntaan ja toimimaan oikein ja motivoituu uusien ideoiden saattelemana. Näin hän auttaa yritystä menestymään ja sehän on lopulta se tärkein päämäärä, jonka me kaikki haluamme saavuttaa.

Aloittelevien esihenkilöiden työssä on käytännössä nähty valmennuksen jälkeen huikeaa muutosta parempaan. Rohkeus ja määrätietoisuus lisääntyvät ja tätä kautta ammattimainen ote jokapäiväiseen työhön paranee. Muutoksen keskellä elävien organisaatioiden esihenkilöt ovat pystyneet peilaamaan uudesta kulmasta muutoksen kuormittavuutta ja paineita erityyppisten henkilöiden käyttäytymisessä ja työhyvinvoinnissa. Kokeneemmatkin konkarit ovat saaneet aivan uudenlaista näkökulmaa valmentavan esihenkilötyylin motivoivasta merkityksestä ja huomanneet miten avoimuus ja luottamus kasvavat tiimin sisällä ja eri tiimien keskinäisessä kommunikoinnissa.

Jokainen sijoitettu euro on usein riski, niiden hallinnastahan yritysmaailmassa on kyse. Jos joku riski kannattaa ottaa niin se on esihenkilövalmennuksen järjestäminen organisaatiolleen. Lupaan, että tämä riski poikii moninkertaisesti takaisin ja jopa nopealla aikataululla.

Tuocon Oy lyhyesti

Tuocon on 2010 perustettu suorahaku- (headhunting), ulkoistus- (interim) ja outplacement-palveluita sekä johtamisen valmennuksia tarjoava henkilöstöpalvelualan yritys. Liikevaihtomme oli 2022 1,7 miljoonaa euroa ja toimimme valtakunnallisesti seitsemällä paikkakunnalla. Meillä on toimipisteet Vantaalta Rovaniemelle, ja Turusta Imatralle. Tunnetuin palvelumme on laatutakuulla varustettu suorahaku, joita teemme vuosittain reilusti toistasataa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Johanna Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

    Yhteydenotto

    Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

    Katso kaikki yhteystietomme