Irtisanoutuminen – ikävä yllätys vai mahdollisuus?

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.
Tuocon blogi Miia Ponkiniemi kun avainhenkilö irtisanoutuu

Mitä tapahtuu, kun avainhenkilö yllättäen irtisanoutuu?

Irtisanoutuminen on useimmiten yllätys organisaatiolle. Monesti yllättävässä tilanteessa tehdään nopeasti päätös korvata lähtijä, etsimällä Matin tilalle Matti. Joko organisaation sisältä tai ulkoa. Etsitään samaan rooliin, samoilla kyvykkyyksillä, samankaltainen tekijä.

Jos avainhenkilöriskeihin ei ole varauduttu ennakolta, paniikki saattaa iskeä.

Tosiasiassa ollaan kuitenkin tilanteessa, joka on jo tapahtunut ja hätiköinti saattaa vain johtaa ojasta allikkoon. Paniikin sijaan kannattaa siis hengähtää syvään ja nähdä tilanteen tuomat mahdollisuudet. Tilanne tarjoaa mahdollisuuden tarkastella Matin roolia ja organisaation tarpeita uudelleen. Todennäköisesti ympärilleen katsova huomaa, että rooli mihin Matti aikanaan palkattiin, on muuttunut ja muovautunut ajan saatossa. Todennäköisesti myös organisaatio, sen tarpeet ja kulttuuri on muuttunut, kasvanut ja kehittynyt sinä aikana, kun Matti siellä on työskennellyt. Jos huomataan asioiden vuosien saatossa muuttuneen, kannattaako Matin tilalle sittenkään palkata Matti?

Huomioi ainakin nämä viisi asiaa, kun irtisanoutuminen yllättää

  1. Pysähdy ja pohdi – Miten lähtö vaikuttaa organisaatioon? Millaisia mahdollisuuksia tästä aukeaa?
  2. Käy lähtökeskustelu – pyydä palautetta niin organisaatiosta, työyhteisöstä kuin johtamisesta
  3. Käännä irtisanoutuminen mahdollisuudeksi oppia – hyödynnä tilanteen tuomat mahdollisuudet!
    Millaisia tavoitteita organisaatiolle on asetettu? Millaista osaamista tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseksi?
  4. Pidä huolta työyhteisöstä. Kuuntele ja keskustele.
  5. Hyödynnä kuulemaasi ja oppimaasi uudessa rekrytoinnissa – Olisiko aika rekrytoida henkilö, jolla on jotain arvokasta lisättävää yrityksen ja tiimin nykyiseen kulttuuriin?

Kuuntele, kiitä ja kunnioita, niin irtisanoutunutta kuin jäljelle jäävää työyhteisöä. Tarjoa aina mahdollisimman arvostava lähtö henkilölle, joka on panostanut organisaatioonne. Muista, että ihminen muistaa tutkitusti enemmin sen tunteen minkä sait hänessä aikaan kuin ne sanat, jotka sanottiin.

Pyri siis näkemään mahdollisuus niissäkin tilanteissa, joissa uutinen alkuun tuntuisi ikävältä. Jotta organisaatiot voivat uudistua ja kehittyä, tulee yrityksessä olla tervettä vaihtuvuutta. Jokainen lähtö ei siis ole huono asia, vaikka se alkuun siltä tuntuisikin. Muutos tarjoaa mahdollisuuden kehittyä!

Tuocon Oy lyhyesti

Tuocon on 2010 perustettu suorahaku- (headhunting), ulkoistus- (interim) ja outplacement-palveluita sekä johtamisen valmennuksia tarjoava henkilöstöpalvelualan yritys. Liikevaihtomme oli 2022 1,7 miljoonaa euroa ja toimimme valtakunnallisesti seitsemällä paikkakunnalla. Meillä on toimipisteet Vantaalta Rovaniemelle, ja Turusta Imatralle. Tunnetuin palvelumme on laatutakuulla varustettu suorahaku, joita teemme vuosittain reilusti toistasataa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Johanna Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme