Muutosturvan työnantajan velvollisuudet

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Kun muutosneuvotteluissa esitetään vähennystarve, yrityksen edustajan tulisi selvittää samalla, aktivoiko neuvottelupäätös (entinen yt-neuvottelu) työnantajan velvollisuudet muutosturvaan liittyen. Tämä on osa muutosneuvotteluita käsittelevää artikkelisarjaa, tässä artikkelissa keskitymme työnantajan velvollisuuksiin. Ensimmäinen osan muutosneuvottelujen kokonaisuudesta löydät täältä.

Muutosneuvottelu ja muutosturva - eteneminen Tuocon Oy

Muutosturva tukee uudelleentyöllistymistä

Muutosneuvottelut ovat monellakin tavalla vaativa ja iso kokonaisuus. Muutosturva on tarkoitettu tukemaan työntekijän uudelleentyöllistymistä tilanteessa, jossa irtisanomisen syy ovat tuotannollis-taloudelliset. Osa muutosturvasta on TE-toimistojen ja Kelan sekä työttömyyskassan vastuulla ja osasta vastaa irtisanova työnantaja. Seuraavassa on esitelty napakassa muodossa irtisanovaa työnantajaa koskevat velvoitteet muutosturvan osalta sekä kuvattu, millaisessa tilanteessa työnantajaa koskee muutosturvavelvoite.

Työntekijä on oikeutettu muutosturvaan irtisanomistilanteessa, kun:

  • työnantajan palveluksessa on ollut vähintään 30 henkeä
  • irtisanottu on työskennellyt saman työnantajan palveluksessa +5 vuotta
  • irtisanominen johtuu tuotannollis-taloudellisista syistä

Irtisanova organisaatio on velvollinen tiedottamaan niitä henkilöitä, joita muutosturva koskee. Työnantaja on velvollinen hankkimaan irtisanotulle työllistymistä tukevaa koulutusta tai valmennusta yhden kuukauden palkkaa vastaavan summan arvosta. Summa määräytyy sen mukaan, kumpi seuraavista on korkeampi:

  • irtisanottujen keskiansio
  • työntekijän keskimääräinen kuukausipalkka

Työnantajan lakisääteiset velvoitteet

Työnantajan tulisi tyypillisesti ilmoittaa jo muutosneuvotteluiden aikana koulutussuunnitelmaan liittyen se, millaista koulutusta/valmennusta ja miltä palveluntarjoajalta aiotaan hankkia, jotta työnantajan velvollisuudet täytetään lain tarkoittamalla tavalla. Irtisanottu voi vaihtoehtoisesti valita kuukauden palkkaa vastaavan summan myös rahana maksettavaksi, mutta tuolloin hän ei ole sen kuukauden osalta oikeutettu työttömyystukeen, eli raha katsotaan tuloksi ja tulisi käyttää ”elämiseen”. Samoin, mikäli irtisanottu hankkii itse tällä summalla koulutusta, voidaan katsoa hänen olevan opiskelijastatuksen omaava, eikä hän siten ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan.

Turvallisinta on siten käyttää raha koulutukseen tai valmennukseen työnantajan hankkimana ja maksamana, jolloin työantaja nauttii myös verohyötyä ostetusta palvelusta. Tällöin työntekijä ei myöskään menetä työttömyyspäivärahaa yhdeltä kuukaudelta.

Lisätietoa työnantajan velvoitteista muutosturvatilanteessa löydät esimerkiksi Yrittäjien sivustolta.

Meillä Tuoconilla on kokemusta lukuisien organisaatioiden tukemisesta muutosneuvotteluiden aikana sen jälkeen. Haluamme omalta osaltamme keventää HR-vastuuhenkilön ja esihenkilöiden kuormaa muutostilanteissa ja autamme vuosittain useita eri kokoisia organisaatioita huolehtimaan muutosturvavelvoitteiden täyttämisestä – laadukkaasti ja arvostavasti.

Tuocon Oy lyhyesti

Tuocon on 2010 perustettu suorahaku- (headhunting), ulkoistus- (interim) ja outplacement-palveluita sekä johtamisen valmennuksia tarjoava henkilöstöpalvelualan yritys. Liikevaihtomme oli 2022 1,7 miljoonaa euroa ja toimimme valtakunnallisesti seitsemällä paikkakunnalla. Meillä on toimipisteet Vantaalta Rovaniemelle, ja Turusta Imatralle. Tunnetuin palvelumme on laatutakuulla varustettu suorahaku, joita teemme vuosittain reilusti toistasataa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Johanna Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Haluatko lisätietoa miten voimme auttaa onnistumaan muutosneuvotteluissa?

Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella ja Ronja on sinuun pikimmiten yhteydessä.

Ronja Rosman

Konsultti, Business Coach

+358 40 590 4600

    Yhteydenotto

    Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

    Katso kaikki yhteystietomme