Johtajan ensimmäiset 100 päivää 

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Olemme iloisia, että saimme vuoden 2023 syksyllä Päivin osaksi Tuoconin timanttista tiimiä. Tässä blogissa Päivin ajatuksia johtajan ensimmäisestä sadasta päivästä. 

Johtajan ensimmäiset 100 päivää – kuulostaa melkein kuin Hollywood-elokuvan ensi-illalta, eikö? Siellä hän astuu lavalle, kaikki katseet kääntyvät kohti, ja jännitys on käsin kosketeltavaa. Punaista mattoa tai paparazzeja ei kuitenkaan näy…  

Kuuluisat ensimmäiset 100 päivää on jokaisen uudessa roolissa aloittavan henkilön takaraivossa, myös minulla. Päteekö 100 päivän sääntö edelleen, vaikka hektisyys ympärillämme on muuttunut ja muutosten tahti tuntuu vain kiihtyvän kiihtymistään? Päivien lukumäärästä voidaan olla montaa mieltä, tietyt asiat olen omassa aloituksessani tunnistanut, tässä muutama nosto niistä. 

1. Ensivaikutelma 

Ensimmäiset päivät määrittävät sen, millainen ensivaikutelma uudesta johtajasta saadaan. Tämä vaikuttaa siihen, miten häntä kunnioitetaan ja kuinka hyvin hän saa tiiminsä ja muiden sidosryhmien tuen. Pidä huolta, että kun uusi johtaja aloittaa organisaatiossasi, mahdollistat hänen osaamisensa hyödyntämisen, teet siitä läpinäkyvää ja kerrot miksi hänen osaamisensa on arvokasta. Vaikka johtaja on itsenäinen, oma-aloitteinen ja nopeasti asiat omaksuva, tarvitsee hän tukea luodakseen uudessa organisaatiossa oman identiteetin. 

2. Luottamuksen rakentaminen 

Ensimmäiset 100 päivää antavat johtajalle mahdollisuuden alkaa rakentaa luottamusta tiimin ja muiden organisaation jäsenten keskuudessa. Anna uudelle johtajalle mahdollisuus saada onnistuminen aikaan. Mikään ei vahvista paremmin luottamusta kuin se, että uusi henkilö onnistuu jossain organisaatiolle tärkeässä asiassa. Viisaimmat petaavat uudelle johtajalle pelipaikan, jossa heillä on mahdollisuus lunastaa paikkansa – onnistuminen kantaa pitkälle. 

3. Organisaation ymmärtäminen 

Johtajan on tärkeää käyttää aikaa organisaation syvälliseen ymmärtämiseen. Tämä sisältää kulttuurin, toimintatavat, vahvuudet ja heikkoudet. Syvällinen tietämys auttaa tekemään parempia päätöksiä ja suuntaamaan organisaatiota oikeaan suuntaan. Olen aina uskonut siihen, että menestys alkaa ihmisistä, organisaation omista ihmisistä. Tiedän myös, että tehdyt päätökset on aina tehty sen hetkisellä parhaalla viisaudella. Jälkiviisaus on viisautta, kun sitä käytetään polttoaineena tulevaisuuden menestyksen rakentamiseen.  

4. Strategian määrittäminen 

Ensimmäiset päivät antavat tilaisuuden tarkastella organisaation nykytilaa ja kehittää strategioita sen tulevaisuuden suhteen. Johtajan on kyettävä asettamaan selkeät tavoitteet ja visio, joita kohti organisaatio voi kulkea. Uudelta johtajalta odotetaan sanoitusta siitä, mikä muuttuu ja mihin suuntaan ollaan menossa. Tärkeää on myös kertoa se, mikä ei muutu. Olen itse vahvasti sillanrakentaja, joten uskon siihen, että ihmiset sitoutuvat muutoksiin, uuteen suuntaan ja tekemiseen, kunhan heillä on aito mahdollisuus ymmärtää järki ja perustelut päätösten taustalla. Ymmärrys taas syntyy organisaatiossa yhteisistä keskusteluista, erilaisten kokemusten ja näkemysten kuulemisesta. 

5. Kulttuurin muokkaaminen 

Johtajan on mahdollista alkaa vaikuttaa organisaatiokulttuuriin jo ensimmäisten 100 päivän aikana. Tämä voi sisältää arvojen vahvistamista, avoimuuden lisäämistä ja uusien toimintatapojen käyttöönottoa. Tässä sanoisin, että maltti on valttia. Se mikä uudelle henkilölle tuntuu ihan kummalliselta ja käsittämättömältä, voikin olla itseasiassa kyseisessä organisaatiossa järkevää, heidän DNA:taan, jota ei kannata lähteä kyseenalaistamaan, enemmänkin ymmärtämään ja opettelemaan. Valitse huolella, mihin sopeudut ja mitä lähdet muuttamaan. 

6. Muutosten aloittaminen 

Kun muutoksia tarvitaan, ne on hyvä aloittaa varhaisessa vaiheessa. Nyrkkisääntönä todettakoon, että ensimmäiset 100 päivää on sopiva aika aloittaa uudistusten toteuttaminen ja näyttää sitoutumistaan organisaation kehittämiseen. Uudelta johtajalta edellytetään muutoksia – niitä odotetaan ja usein myös jännitetään. En tiedä voiko olla kurjempaa tilannetta kuin se, että muutaman vuoden toimineelle johtajalle todetaan, ettei mikään toiveista huolimatta muuttunut. Uuden johtajan mukanaan tuomaa momentumia ei kannata hukata. 

Viisaus kasvaa kokemuksista. Yhteenvetona voisin todeta, että johtajan ensimmäiset 100 päivää eivät ole pelkästään sopeutumisaikaa uuteen tehtävään, vaan ne ovat mahdollisuus vaikuttaa pitkäaikaiseen menestykseen organisaatiossa. Jos jotain olen oppinut niin sen, että on tärkeää olla tietoinen siitä, miten nämä päivät käytetään. Kuten elämässä yleensäkin, on aina tilaa kehittymiselle. On tärkeää iloita kokemuksista ja oppimisesta. Samalla on hyvä tunnistaa ne seikat, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. 

Viisaus kasvaa kokemuksista, omista ja jaetuista. Jos olet itse nyt tai lähitulevaisuudessa 100 päivän tilanteessa, ota yhteyttä, sparraan mielelläni sinun ensimmäistä 100 päivää. 

Kuvassa Päivi lempipuuhassaan, hevosten parissa. ”Hevosten kanssa puuhailu on minulle rakas harrastus. Ne ovat kuin mindfulness-opettajia – aina maanläheisiä ja valmiita jakamaan ruohonjuuritason viisauttaan, kunhan osaa kuunnella hevosen kavionkopsetta oikealla taajuudella.” 

Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme