Valmistautumalla menestykseen: Kuinka loistaa suorahakuprosessin toisessa haastatteluvaiheessa?

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.
Rekrytointipalvelu Tuocon Helsinki 1200 x 630 px

Onneksi olkoon, olet päässyt seuraavaan vaiheeseen! Nyt kannattaa ottaa hetki aikaa valmistautumiselle – se takuulla näkyy itse haastattelutilanteessa rentoutena ja saat näin myös parhaimman hyödyn itsellesi. Tässä blogissa tarjoan muutamia vinkkejä, joista varmasti hyödyt valmistautuessasi rekrytointiprosessin toiseen haastatteluun.

Kertaa ensimmäisen haastattelun anti

Sisällöltään toinen haastattelukierros ei juuri poikkea ensimmäisestä. Siispä kannattaa hetki muistella, mitä tapahtuikaan ensimmäisessä vaiheessa, kun keskustelit suorahakukonsultin kanssa. Mitä kysymyksiä sinulle esitettiin ja mitä niihin vastasit? Mitä opit rekrytoivasta yrityksestä; sen liiketoiminnasta, strategiasta, visiosta, luvuista, henkilöstöstä ja kulttuurista? Entä mikä olikaan tehtävänkuvaus ja sinun antisi siihen? Mitkä olivat vaatimukset tehtävässä menestymiselle, täytitkö ns. ”kriittiset tekijät” ja mitä lisäarvoa toisit vaatimusten päälle? Jäikö sinulla kysymyksiä, joita haluaisit esittää rekrytoivalle esihenkilölle?

Palaa siis muistiinpanoihisi ja reflektoi, millaisia uusia näkökulmia kasvaneen ymmärryksesi johdosta voit tuoda seuraavaan keskusteluun. Ennen kaikkea: Tiivistä ydinsanomasi eli poimi uratarinastasi relevanteimmat avainkohdat, jotka ovat olennaisia rekrytoivan osapuolen vakuuttamisessa pätevyydestäsi ja potentiaalistasi tehtävään.

Syvenny yrityksestä saatavilla olevaan dataan

Tiedät ensimmäisen keskustelun perusteella yrityksestä jo paljon, mutta nyt on aika perehtyä vielä syvemmin. Hyödynnä tietolähteenä ainakin yrityksen verkkosivuja, tuoreimmat yrityksestä kerrotut uutiset sekä verkostosi tietämys ja kokemus yrityksestä. Pohdi, mitkä ovat ne tekijät, jonka vuoksi olisit kiinnostunut työskentelemään ko. yrityksessä. Lisäksi peilaa, mitä sinä tarjoat kokemuksesi, kyvykkyytesi ja kiinnostuksen kohteidesi kautta yrityksen tarpeisiin.

Mikäli sinulla herää kerryttämäsi tiedon valossa joitain epäilyksiä, ota ne rakentavaan sävyyn rohkeasti esille haastattelun aikana. Avoin ja rehellinen keskustelu mahdollistaa vahvan psykologisen sopimuksen muodostumisen jo rekrytointiprosessin aikana ja sopimuksen lujittumisen työsuhteen alettua, kun odotukset ja toiveet ovat molempien osapuolien tiedossa, jolloin niitä on helpompi lähteä myös toteuttamaan.

Pohdi kulttuurillista yhteensopivuuttasi

Sopivuutesi rekrytoivan yrityksen organisaatiokulttuuriin vaikuttaa keskeisesti viihtymiseesi ja menestymiseesi yrityksessä pidemmällä aikavälillä. Siksi tämän pohdinnalle kannattaa varata aikaa. Kertaa vielä itsellesi, millaista ”pelin henkeä” ja johtamiskulttuuria arvostat, missä toivot yrityksen fokuksen olevan ja mitä sinä tuot kulttuuriin mukanasi oman persoonasi ja toimintatyylisi kautta.

Tiedosta omat arvosi ja valmistaudu kertomaan niistä myös haastattelussa – mielellään käytännön esimerkkien kautta eli miten arvosi näkyvät toiminnassasi ja siinä, mitä odotat organisaatiolta ja siellä toimivilta ihmisiltä. Parhaimmillaan uusi henkilö tuo organisaatioon mukanaan myös jotain uutta ja lisäarvoa tai toisinaan omaa kyvyn johtaa kulttuurin muutosta. Huomioi vastauksissasi siis yrityksen nykytila ja tulevaisuuden tahtotila kulttuurin(kin) osalta.

Lopuksi muistuttaisin vielä, että suorahakukeskustelut ovat aina molemminpuolisia tutustumistilaisuuksia. Siinä missä rekrytoiva taho haluaa selvittää sinun sopivuuttasi heidän tarpeisiinsa ja toiveisiinsa, kirkastuu itsellesikin ajatus siitä, että näkisitkö itsesi tehtävässä nyt sekä millainen kehityspolkusi voisi yrityksessä olla.

P.S. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua. Suosittelen myös lukemaan tähän teemaan liittyvän aiemman blogini.

Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme