Kumpuaako johtajuus omista arvoistasi?

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.


Olen lukenut alkuvuoden aikana useampia kirjoja johtajuudesta ja samoin päässyt johtoryhmien kanssa työskennellessäni näkemään haastavien aikojen johtajuutta hyvinkin läheltä. Näissä hetkissä on itselle noussut vahvasti esiin johtaminen omien arvojen kautta.

Nyt en puhu useasta arvosta vaan siitä, että pystyisit tunnistamaan itsellesi kaksi merkittävintä arvoa, jotka ohjaavat tekemistäsi elämässäsi. Niin tässä näkökulmassa ei rajata johtajuutta ja muuta elämää irti toisistaan. Nämä kaksi arvoa antavat sinulle tarkoituksen tunteen.

Osaisitko sinä vastata mitkä ovat sinun kaksi primääriarvoasi?

Se, että pystyy kiteyttämään omat arvot kahteen ei ole helppoa. Tutkitusti meillä on tapana helposti luetella yli 10 arvoa ja vielä kokea, että nämä ohjaavat meidän tekemistämme.

Mitä enemmän arvoja on, sen vähemmän ne ovat mukana ohjaamassa meidän päivittäistä tekemistämme. Brené Brownia mukaillen, kun valitset arvojasi voit esittää itsellesi seuraavat kysymykset:

  • Määritteleekö tämä minut?
  • Tämäkö olen parhaimmillani?
  • Onko tämä suodatin, jota käytän vaikeiden päätösten tekemiseen?

Jos tuntuu hankalalta, voidaan liikkeelle lähteä tekemällä ensin lista tai hyödyntämällä esim tätä ohjetta. Tästä nostamalla useampia arvoja esiin ja siitä pikkuhiljaa karsimalla jäljelle jää ne kaksi tärkeintä.

Miten arvot näkyvät käyttäytymisessäsi?

Eihän elämä myöskään ole näin yksinkertaista, vaan tähän on hyvä palata aika ajoin ja katsoa hieman taaksepäin ja myös tulevaisuuteen – näkyykö arvomme käyttäytymisessämme?

Tätä voi tarkastella esimerkiksi siitä näkökulmasta, mitkä käyttäytymisessämme tukee arvoa, entä mitkä käyttäytymisessämme voi estää arvojen toteutumisen ja tehdä näkyväksi ne hetket, jolloin koet, että olet voinut todellakin elää arvojesi mukaisesti.

Kun toimimme aidosti, suorasti ja rehellisesti kyeten perustelemaan toimintaamme tai päätöksiämme arvoistamme käsin koen, että pystymme toteuttamaan johtajuutta sen parhaimmassa muodossa.

Jos johtoryhmäsi tai sinä kaipaat tämän tiimoilta pysähtymistä, ollaan yhteydessä.


Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme