Hyvä työhakemus

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Hyvä työhakemus avaa ovet työpaikkahaastatteluun. Luemme ja käymme Tuoconilla vuosittain läpi tuhansia työhakemuksia ja CV:tä. Olemme erikoistuneet asiantuntijoiden ja johtajien suorahakuun ja rekrytointeihin sekä intermin-palveluihin. Pohdinta siitä, millainen on hyvä työhakemus, sai aikaan erittäin vilkkaan ja antoisan keskustelun. Tämä blogi on syntynyt noiden keskustelujen pohjalta.

Hyvä työhakemus esimerkki Tuocon k

Klikkaamalla kuvaa avautuu työhakemus isompana uuteen välilehteen

Työhakemuksen lähtökohta: Työnantaja ei tiedä sinusta mitään

Yritys, muu organisaatio on auttamassa omia asiakkaitaan. Kun se onnistuu työssään hyvin, tarvitaan lisää osaavia tekijöitä. Tällöin työantaja lähtee etsimään ja hakemaan osaavia tekijöitä. Joskus se tapahtuu esim. työpaikkailmoituksen kautta, joskus tehtävään haetaan osaajaa suorahakuna. Riippuen mm. työtehtävästä ja sijainnista, hakemuksia saadaan muutamasta jopa satoihin. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi hakemus saa huomiota vain pienen hetken verran aikaa. Siksi työhakemuksen kannattaa olla varsin lyhyt, lähes poikkeuksetta yhden sivun mittainen. Hyvä työhakemus ei takaa työpaikkaa, sen ensisijainen tehtävä on varmistaa sinun pääsysi puhelin- tai läsnähaastatteluun.

Hyvä työhakemus ja yhteystiedot

LinkedIn on noussut johtavaan asemaan, onhan se ”digitaalinen CV”. Varsinkin johtavassa asemassa sekä esihenkilötason tai asiantuntijatasolla LinkedIn-profiili kannattaa olla kunnossa. Olethan muokannut profiilisi URL-osoitteen selkeämpään muotoon? Pieni nyanssi, joka kertoo että olet ajan tasalla ja kiinnität yksityiskohtiin huomiota.

Työhakemus – anonyymi vai kasvokuva?

Oli kolme kohtaa, joista hyvästä työhakemuksesta Tuoconilla keskusteltiin paljon. Yksi kohdista oli kuvan käyttäminen. Tässä on selkeästi kahta koulukuntaa: tiedämme toisten suosivan ns. anonyymiä hakemusta, toiset puoltavat kasvokuvan laittamista. Molemmissa on puolensa. Mutta koska ihmiset tekevät töitä ihmisten kanssa, suosituksemme on laittaa kasvokuva hakemukseen. Kuten eräs seniorikonsulttimme sanoi ”kuva tekee työhakemuksesta inhimillisemmän”.

Työhakemus – miksi haet?

On kaksi kohtaa, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Ensimmäinen on vastaus vaikeaan kysymykseen: miksi? Miksi haet tätä kyseistä paikkaa ja mikä on motivaation tämän takana.

Kuka sinä olet?

Muista ettei työhakemuksen vastaanottaja tunne sinua. Saat pienen hetken aikaa esittäytyä, mitkä ovat ne haettavan työn kannalta oleellisimmat kohdat?

Jos olet hakemassa ensimmäistä vakituista työpaikkaa, maininnat erilaisista kesätöistä, vapaaehtoistoiminnasta, partiosta tms. kannattaa laittaa tähän. Miten eroat kaikista muista hakijoista?

Työhakemus ja saavutetut tulokset

Toinen erittäin tärkeä kohta ovat konkreettiset tulokset jotka olet saavuttanut. Tästä keskustelimme paljon. Esimerkiksi sama myyjä voisi kertoa tässä kohtaa ”tykkäävänsä myyntityöstä ja asiakkaiden kohtaamisesta” tai olevansa ”yrityksen viime vuoden paras myyjä”. Molemmissa lauseissa on viisi sanaa, mutta niiden ero on valtava.

Mutta mikä on tulos? Entä jos minulla on NDA? Yleensä tulokset liittyvät jotenkin parempaan suoritukseen. Tässä muutamia esimerkkejä,

”Onnistuin säästämään polttoainekuluissa -15 %, ollen yritykseni taloudellisin kuljettaja”

”Sisäisen tutkimuksen mukaan olen yritykseni toiseksi parhaat arvosanat saanut esihenkilö”

”Vastuullani ollut kehitysprojekti pysyi aikataulussa, budjetissa ja saavutimme -22 % kustannussäästöt”

”Minulla on yritykseni paras NPS viime vuodelta, ollen 95.”

”Yhdeksän hengen tiimini on saavuttanut kolmena viime vuotena annetut tulostavoitteet, ja samaan aikaan tiimini työntekijöiden työtyytyväisyys on ollut yrityksemme korkein tai toiseksi korkein.”

Jos sinulla on NDA tai salassapitovelvollisuus, kannattaa tässä olla erityisen huolellinen. Lähes aina eurojen kertominen on kielletty, mutta usein esim. tietyn prosentuaalisen muutoksen saa kertoa.

Työhakemus – persoonaa peliin

Jokainen hakija on persoonallisuus, mutta persoonallisuudesta voi kertoa monella eri tavalla. Se mikä toimii toisessa kohtaa vahvuutena, voi toisessa kohtaa saada kulmakarvat kohoamaan. Maininta lemmikeistä voi olla turha taloushallinnon kontrollerin paikalle, mutta vahvuus haettaessa lemmikkikauppaan myyjäksi.

Palkkatoive

Tässä kolmas esimerkki, josta on kahta koulukuntaa. Toisten mielestä palkkatoive kannattaa laittaa, toisten mielestä ei. Mutta varsinkin esimieshenkilöiden ja asiantuntijoiden on hyvä esittää palkkatoiveensa, jotta tiedetään, ollaanko edes samalla hehtaarilla. Liian usein loppuvaiheessa rekrytointiprosessia tulee tilanne, jossa tarjottu palkka (joka on olennainen osa kokonaisuutta) ja palkkatoive ovat olleet liian kaukana toisistaan jo alun alkaen.

Viimeinen silaus – suosittelijat

Viimeisen silauksen hyvälle hakemuksella antavat suosittelijat puhelinnumeroineen.

Tuoconin avoimet työpaikat

Voit jättää meille avoimen hakemuksen täällä tai kurkata tällä hetkellä julkisessa haussa olevat avoimet työpaikat täältä. Eihän sitä koskaan tiedä, mistä se seuraava vastuu löytyy.

Tuocon Oy lyhyesti

Tuocon on 2010 perustettu suorahaku- (headhunting), ulkoistus- (interim) ja outplacement-palveluita sekä johtamisen valmennuksia tarjoava henkilöstöpalvelualan yritys. Liikevaihtomme oli 2022 1,7 miljoonaa euroa ja toimimme valtakunnallisesti seitsemällä paikkakunnalla. Meillä on toimipisteet Vantaalta Rovaniemelle, ja Turusta Imatralle. Tunnetuin palvelumme on laatutakuulla varustettu suorahaku, joita teemme vuosittain reilusti toistasataa. Yrityksen toimitusjohtajana toimii Johanna Eskola. Yrityksen omistus on sataprosenttisesti suomalainen.

Contact Us

Please contact us for more information

Check out our all contacts