Perehdytyksen merkitys yksilön sitouttamiseksi organisaatioon

Ihmiset ylittämässä katua Helsingissä.

Rekrytointi on aina arvokas investointi ja siksi on ensiarvoisen tärkeää ymmärtää, ettei rekrytointiprosessi pääty sen oikean työntekijän valintaan. Kun valinta uudesta tiimiläisestä on tehty, alkaa vähintään yhtä tärkeä vaihe: Uuden työntekijän perehdyttäminen organisaatioon.

Rekrytointi on aina iso päätös organisaatiolle, mutta tulee muistaa sen olevan vähintään yhtä suuri päätös uudelle työntekijälle. Päätös sulkea yksi ovi takanaan ja rohkeasti hypätä kohti uutta. Tästä näkökulmasta on hyvä lähteä suunnittelemaan, kuinka me työyhteisönä otamme uuden tiimin jäsenen vastaan ja miten huolehdimme hänelle mahdollisimman vahvan alun uudessa toimintaympäristössä ja positiossa. Sharma ja Stolt (2019) kirjoittavat artikkelissaan, kuinka perehdytystä voidaan myös ajatella uuteen organisaatioon sosiaalistamisena. Se voi olla joko muodollinen tai epävirallinen prosessi uusien palkattujen integroimiseksi työyhteisöön ja muuttaa heidät organisaation ulkopuolisista jäsenistä tuottaviksi tiimipelaajiksi. Perehdytyksessä siirretään tietoa, taitoja, sääntöjä ja organisaatiokulttuurin tuntemusta, jotta varmistetaan tehokas ja dynaaminen työyhteisö. Tutkimukset osoittavat, että ensimmäiset 90 työpäivää ovat kriittisiä ja vaikuttavat merkityksellisesti uuden työntekijän menestykseen ja sitoutuneisuuteen organisaatiossa.

Hiljattain työpaikkaa vaihtaneena koen aiheen hyvin ajankohtaisena ja tärkeänä erityisesti näinä aikoina työmarkkinoiden ollessa kuumimmillaan. Päätös vaihtaa uuteen työtehtävään ja -yhteisöön oli itselleni merkittävä ja sen vuoksi erityisen tunteita nostattava. Jännitys karisi kuitenkin hyvin nopeasti ensimmäisenä päivänä koko tiimin toivottaessa minut lämpimästi tervetulleeksi. Kaikki oli käyntikortteja myöten valmiina odottamassa aloitustani ja koin aidosti, että minua oli odotettu tähän työyhteisöön. Ensimmäisenä päivänä minulle esiteltiin kuusiviikkoinen perehdytyssuunnitelma, jossa oli jokaisen kollegan kanssa varattu oma hetki istua alas ja tutustua. Perehdytyksessä oli huomioitu oma taustani ja uusi työnkuvani – se oli räätälöity minulle sopivaksi.

Meillä Tuoconilla on pidetty huolta myös siitä, ettei perehdytys ole päättynyt tuon kuuden viikon jälkeen. Tutkitusti on todettu, että uuden työntekijän kehittyminen tuottavaksi tiimiläiseksi vie kuudesta kuukaudesta vuoteen. Tällä ajanjaksolla on tärkeää, että hänellä on kaikki tarvittava tuki ympärillään eikä häntä ei jätetä yksin. Meidän työyhteisössämme tämä toteutuu ja voin aina tarvittaessa tukeutua tiimiini – apua tarjotaan myös kysymättä. Tunnen olevani osa tiimiä, olen päässyt soveltamaan perehdytyksessä opittua ja vielä näin alun kuherruskuukauden jälkeenkin tiedän tehneeni oikean hypyn urallani.

Huolehditaan siis jokainen osaltamme, että investoinnit henkilöstöön tehdään alusta loppuun sydämellä. Me Tuoconilla olemme palveluksessanne niin rekrytointiprosesseissa kuin sen jälkeenkin.

Palveluksessanne,

Yhteydenotto

Mikäli tahdot lisätietoja, olethan yhteydessä

Katso kaikki yhteystietomme